Автосвіт

четвер, 7 листопада 2013 р.

ЯК ВИБРАТИ АВТОКРЕДИТ


Коли людина звертається в банк, вона звертає увагу на процентну ставку, названу банком. Це природно: переплачувати за користування кредитом ніхто не хоче. І робить велику помилку. Тому що процентна ставка, декларована банками відрізняється від тієї, за якою позичальник фактично платить. Справа в тому, що в багатьох банках існують додаткові комісії: десь є комісія за видачу кредиту, десь - за ведення позикового рахунку.
Як порахувати, яка програма дійсно вигідніше?
Для цього використовується ефективна процентна ставка ( Постанова НБУ №168 від 10 травня 2007 року), з її допомогою можна об'єктивно порівняти вигідність того або іншого кредиту.
Існують різні визначення ефективної процентної ставки. Я вважаю, що найкращим визначенням є таке: ефективна (реальна) процентна ставка - це ставка, при розрахунку якої враховується не тільки відсоток, заявлений кредитною установою (банком або кредитною спілкою), але також і додаткові витрати позичальника (різні комісії і платежі). Крім того, враховується кількість виплат у році, і ставка буде змінюватися в залежності від того, як ви погашаєте кредит : раз на місяць, раз на квартал або раз на рік.
Звертаю Вашу увагу, що оскільки при розрахунку ефективної процентної ставки враховуються всі збори і комісії банків, то дуже велике значення має час, який Ви будете користуєтеся кредитом.
Так, комісія за видачу кредиту в розмірі 1000 доларів, при розмірі кредиту в 100000 доларів, може збільшити процентну ставку на:

  • 365%, якщо кредитом користувалися всього один день;
  • 0,1%, якщо кредитом користувалися 10 років.

Для розрахунку ефективної процентної ставки існує безліч способів. Уявіть, що Вам в БАНКУ 1 сказали, що ефективна процентна ставка в їх банку становить 16 %, а в БАНКУ 2 співробітники банку сказали, що у них ефективна процентна ставка становить 20%.


Чи означає це, що кредит в першому банку вигідніше, ніж у другому?

Зовсім ні : можливо, вони по-різному процентну ставку рахували.
Як бути ?
Рахувати самостійно.


З чого може складатися сума кредиту:
Відсоток - річний, рідко - щомісячний ;
Одноразова комісія - фіксована сума або відсоток від початкової суми кредиту;
Щомісячна комісія - фіксована сума, відсоток від суми кредиту, відсоток від залишку заборгованості
РКО - за зняття та перерахування грошей з рахунку (в основному за перерахування, тому що при кредитуванні нового автомобіля банки як правило перераховують гроші на рахунок автосалону)
Додаткові витрати - державне мито, пенсійний фонд, оплата нотаріальних послуг.


Приклад розрахунку ефективної процентної ставки:
Сума кредиту - 50 000 $;
Термін - 20 років.

Параметри кредиту
Банк 1
Банк 2
Процентна ставка, %
10,5
12,5
Одноразова комісія
1% від суми кредиту
100 $
Щомісячна комісія
0,1% от суми кредиту
-


Відповідь:

Параметри кредиту
Витрати позичальника, $
Банк 1
Банк 2
Процентні витрати
52 500
62 500
Одноразова комісія
500
100
Щомісячна комісія
12 000
-
Всього витрат
65 000
62 600
Ефективна % ставка
13%
12,5 %

Blogun.ru 

Немає коментарів: