Автосвіт

пʼятницю, 15 листопада 2013 р.

Українські водії налякані подвійними цінами на автоцивілку

Страхові агенти почали залякувати водіїв
 подорожчанням обов'язкової страховки - автоцивілки.
Страхові агенти почали залякувати водіїв подорожчанням обов'язкової страховки - автоцивілки. Про це розповідають самі автолюбителі. "На цьому тижні подзвонила людина, представилася страховим агентом і розповіла, що з нового року майже в два рази зростуть ціни на поліси в моїй страховій, - розповідає член автоклубу BMW Юрій «Вестям». - Мовляв, коштував 814 грн, а через 1,5 місяці буде вже 1400 грн. Термін дії моєї автоцивілки закінчиться в середині січня 2014 року, але мені запропонували купити страховку зараз за старими цінами. До речі, моєму товаришеві теж дзвонили, правда, йому говорили про подорожчання до 1500 грн.

НЕ ШАХРАЇ, АЛЕ КОНКУРЕНТИ

Неофіційно страховики підтверджують, що своїх клієнтів, чиї поліси закінчуються через 4-6 тижнів, зараз активно обдзвонюють. Але, як виявилося, роблять це не шахраї, а представники конкуруючих компаній. Вони хочуть встигнути переговорити з водієм, поки до нього не звернувся з нагадуванням його "рідний" страховик (що продав діючий поліс СК, який зазвичай пропонує продовжити автоцивілку, коли до закінчення терміну її дії залишаються два тижні).

Страховики-конкуренти час від часу перекуповують бази даних колег і намагаються переманити до себе їхніх клієнтів. Навіть за допомогою цінових страшилок. "Є цілі конгломерати страхових посередників, які працюють одночасно на кілька компаній і вимагають від СК високі комісійні. Але яким чином дані про клієнтів потрапляють до конкурентів, це вже питання до служби безпеки страхових, бази яких зливаються, - сказали " Вістям" в Українській асоціації страхувальників. Нормально працююча страхова компанія платить своїм агентам преміальну комісію в розмірі 15-30% вартості кожного проданого поліса, а у проблемних СК розмір комісій досягає 60 %. Напередодні банкрутства фінансисти намагаються побільше зібрати грошей, а тому дуже щедрі по відношенню до агентів.

ЦІНИ НЕ ЗРОСТУТЬ

Страховики запевняють, що чутки про подорожчання полісів - це провокація. І обіцяють, що тарифи на автоцивілку мінятися не будуть. "В даний момент на ринку навіть не розглядається варіант підвищення цін на обов'язковий вид страхування, яким є автоцивілка. Для будь-якої зміни потрібно мати вагоме обгрунтування, якого поки немає. Тому в найближчому майбутньому зростання цін з автоцивілки не буде", - запевнила директор департаменту управління продуктами страхової компанії PZU Людмила Ясінська. До слова, в Києві, наприклад, середня ціна автоцивілки - 750-850 грн.

Крім того, фінансисти не рекомендують купувати страховки і за заниженими цінами. "Тарифи на автоцивілку затверджені законом. Вони не можуть бути змінені страховиком. Але дуже часто недобросовісні агенти навмисне занижують ціну, щоб побільше продати страховок і заробити комісію. За такими полісами згодом можуть не заплатити ", - сказав нам керівник компанії "Страховий юрист" Денис Конюшко.




Немає коментарів: